Project Description

Εξωτερικός Δακτύλιος Αθήνας (Αυτοκινητόδρομος Αττικής Οδού) (448)

Ημερομηνία
1996 – 2004

Φορέας Ανάθεσης
Κ/Ξ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Χώρα
Ελλάδα

Η Κοινοπραξία Αττική Οδός που ανέλαβε το έργο ολοκλήρωσης των μελετών και κατασκευής της Ε.Λ.Ε.Σ.Σ. και της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού ανέθεσε στην ΔΡΟΜΟΣ τις μελέτες οδοποιϊας και υδραυλικών για τις γεωγραφικές ενότητες Α7, Α10, Α11, Α12 και Α13 της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (ΕΣΣ), καθώς και την Προμελέτη για τις γεωγραφικές ενότητες Α18, Α19 και Α20 της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, με συνολικό μήκος 18 χιλιομέτρων στο σύνολο των 70 χιλιομέτρων του έργου.

Ειδικότερα στις γεωγραφικές ενότητες Α7, Α10, Α11, Α12 και Α13, ο σχεδιασμός του οδικού έργου συνδυάζεται με τον σχεδιασμό του σιδηροδρομικού έργου που ανήκει στο προαστιακό σιδηροδρομικό διάδρομο των Μεσογείων ενώ η ενότητα Α7 περιλαμβάνει και το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Το σιδηροδρομικό έργο επίσης μελετήθηκε σε στάδιο πλήρους Οριστικής Μελέτης σε συνολικό μήκος 11 χιλιομέτρων, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο γεωμετρικός σχεδιασμός πέντε σιδηροδρομικών σταθμών και τριών ανισόπεδων σιδηροδρομικών κόμβων.

Στο πλαίσιο της παραπάνω μελέτης μελετήθηκαν μέχρι και το στάδιο της οριστικής μελέτης οι ανισόπεδοι κόμβοι Αχαρνών, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, και Ντραφίου επί της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, καθώς και οι ανισόπεδοι κόμβοι Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Κλεισθένους και Κοντόπευκου επί της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού.

Στο πλαίσιο της υπόψη ανάθεσης το έργο μελετήθηκε καταρχήν σε στάδιο Οριστικής Μελέτης με βάση την Προμελέτη του έργου δημοπράτησης, στο οποίο έγιναν μόνο οι απαραίτητες βελτιωτικές προσαρμογές, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της σύμβασης που υπέγραψε ο παραχωρησιούχος με το Ελληνικό Δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά στη συνέχεια προέκυψαν σημαντικοί λόγοι για την τροποποίηση σχεδιασμού και την προσαρμογή του έργου στις νεότερες κυκλοφοριακές και πολεοδομικές συνθήκες, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από τη δημοπράτηση μέχρι τη φάση της υλοποίησης. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς περιλαμβάνονται και οι αντιδράσεις περιοίκων και φορέων για τη διάνοιξη του έργου, που έφτασαν μέχρι και σε προσφυγές στο Σ.τ.Ε. Στα πλαίσια αυτά μελετήθηκαν νέες τροποποιημένες λύσεις, τόσο του οδικού όσο και του σιδηροδρομικού έργου, καθώς και του πλήρους παράπλευρου και εγκάρσιου οδικού δικτύου, σε στάδιο Προμελέτης και σε στάδιο Οριστικής Μελέτης.

Επιπρόσθετα μελετήθηκε και η επέκταση της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ στη περιοχή του Α/Κ Πλακεντίας καθώς και η πλήρης συγκοινωνιακή και κτιριακή μελέτη του Σταθμού «Σταυρός» του ΜΕΤΡΟ, του αμαξοστασίου του ΜΕΤΡΟ και της προς τα Ανατολικά επέκτασης της γραμμής 3 μετά το Σταθμό ΜΕΤΡΟ «Σταυρός», μέχρι και την ενσωμάτωσή της στο διάδρομο του προαστιακού σιδηρόδρομου, που βρίσκεται στη μεσαία νησίδα της Αττικής Οδού.

Επιγραμματικά, οι μελέτες που εκπονήθηκαν ανά γεωγραφική ενότητα είναι οι ακόλουθες (οι ανισόπεδοι κόμβοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γεωγραφικών ενοτήτων) :

Γ.Ε. Α07 :

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου – Τροποποίηση για την προσαρμογή του γεωμετρικού σχεδιασμού στις απαιτήσεις του έργου του Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)

Μελέτη εφαρμογής συγκοινωνιακού έργου

ΓΕ Α10:

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου

Προμελέτη διαμόρφωσης Λεωφόρου Κηφισίας

ΓΕ Α11:

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου (συμβατικός σχεδιασμός)

Προμελέτη συγκοινωνιακού έργου (υποβιβασμός της στάθμης της ΕΛΕΣΣ)

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου (υποβιβασμός της στάθμης της ΕΛΕΣΣ)

Μελέτη εφαρμογής συγκοινωνιακού έργου

ΓΕ Α12 :

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου (συμβατικός σχεδιασμός)

Προμελέτη συγκοινωνιακού έργου (υποβιβασμός της στάθμης της ΕΛΕΣΣ)

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου (υποβιβασμός της στάθμης της ΕΛΕΣΣ)

Μελέτη εφαρμογής συγκοινωνιακού έργου

Προμελέτη και οριστική μελέτη επέκτασης γραμμής 3 του Μετρό, Σταθμού Μετρό Πλακεντία και σύνδεση γραμμής 3 με το Αμαξοστάσιο.

Προμελέτη Αμαξοστάσιου Μετρό Πλακεντίας

ΓΕ Α13:

Οριστική μελέτη συγκοινωνιακού έργου

ΓΕ Α18, Α19, Α20:

Προμελέτη συγκοινωνιακού έργου – Τροποποίηση σχεδιασμού σε συνέχεια προσφυγών προς το Σ.τ.Ε.