Project Description

Eγκαταστάσεις ELVAL στα Οινόφυτα Βοιωτίας (680)

Ημερομηνία
2009

Φορέας Ανάθεσης
SYMETAL S.A.

Χώρα
Ελλάδα

Η βιομηχανία ΕΛΒΑΛ, τμήμα μιας από τις μεγαλύτερες εγχώριες βιομηχανικές ομάδες, έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο για την επεξεργασία αλουμινίου. Το έργο αναφέρεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. βόρεια από την Αθήνα, στην ομώνυμη βιομηχανική περιοχή.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, το εργοστάσιο έχει αναπτυχθεί σε διαδοχικά στάδια επέκτασης σύμφωνα με την αύξηση της ζήτησης, αλλά χωρίς να βασίζεται σε ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης. Η έλλειψη ενός τέτοιου γενικού σχεδίου έγινε εμφανής στη σημερινή τελευταία σημαντική φάση ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την επέκταση των κτιρίων και τη σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στη φάση αυτή της ανάπτυξης έγινε αντιληπτό ότι η περαιτέρω επέκταση του χώρου περιοριζόταν από:

Προβλήματα στη σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, προβλήματα στην εσωτερική κυκλοφορία των μεγάλων οχημάτων, σοβαρά προβλήματα με την απορροή ομβρίων υδάτων, ιδίως δεδομένου ότι οι υπάρχουσές διαμορφώσεις παρεμπόδιζαν τη ροή του φυσικού ρεύματος που αποφορτιζόταν σε μια μεγάλη λεκάνη.

Στη DROMOS Consulting ανατέθηκαν τα ακόλουθα:

  • Η κατάρτιση ενός γενικού σχεδίου που να ενσωματώνει τις υφισταμένες και τις μελλοντικά προγραμματιζόμενες αναπτύξεις.
  • Οργάνωση και σχεδιασμός της πρόσβασης και της εσωτερικής κυκλοφορίας.
  • Σχεδιασμός για την αποκατάσταση της φυσικής επιφανειακής απορροής, την αποκατάσταση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και τον σχεδιασμού της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων για τις επεκτάσεις
  • Σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου σε συμφωνία με το τελική σύστημα απορροής ομβρίων.

Με βάση ένα ενημερωμένο τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, αναπτύχθηκε ένα γενικό σχέδιο διάταξης των εγκαταστάσεων που ενσωμάτωνε τόσο τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις όσο και τις λειτουργικές απαιτήσεις με τα προγραμματιζόμενα και μελλοντικά στάδια ανάπτυξης

Μια πλήρης υδρολογική μελέτη εκπονήθηκε για ολόκληρη τη λεκάνη απορροής που επηρεάζει την περιοχή. Το δίκτυο απορροής ομβρίων αποκαταστάθηκε μέσω της διαστασιολόγησης λεκανών συλλογής λεκάνες για συσσώρευση ομβρίων με παράλληλη εκκένωση από μικρής διαμέτρου διόδους, όπως υπό πίεση σωληνώσεις, ευθυγραμμισμένες με αυτές των γειτονικών ακινήτων και προς τον τελικό αποδέκτη.

Ο περιβάλλων χώρος και, συνεπώς, και το σύστημα εσωτερικής κυκλοφορίας επεκτάθηκαν και τροποποιήθηκαν σύμφωνα με το νέο σύστημα απορροής ομβρίων. Μια πρόσθετη πύλη εισόδου / εξόδου στις εγκαταστάσεις με τις λοιπές βοηθητικές λειτουργίες εισήχθη σε άμεση σύνδεση με το δημόσιο οδικό δίκτυο.

Το υφιστάμενο σχέδιο για τη σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στο τροποποιημένο σχέδιο γενικής διάταξης και περιβάλλοντος χώρου, καθώς στον εσωτερικό σιδηροδρομικό σταθμό και στον σταθμό φορτίου.