Project Description

Μελέτη γεωμετρικής διατάξεως των σιδηροδρομικών γραμμών και χωροθέτησης των λοιπών εγκαταστάσεων στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών  (381)

Ημερομηνία
1999 – 2009

Φορέας Ανάθεσης
ΟΣΕ Α.Ε.

Χώρα
Ελλάδα

Η μελέτη του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών ξεκίνησε το 1985 με τη διατύπωση από την πλευρά της ΔΡΟΜΟΣ της πρότασης για τη δημιουργία ενός Συγκοινωνιακού Κέντρου στην περιοχή Μενιδίου (ΣΚΜ), στα πλαίσια της συμμετοχής της στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αχαρνών.

Η πρόταση αυτή τελικά υιοθετήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, γεγονός που οδήγησε στην ανάθεση εκπόνησης της Προκαταρκτικής μελέτης του έργου στην ΔΡΟΜΟΣ από την Νομαρχία Αθηνών, προκειμένου να καθοριστούν οι ζώνες κατάληψης των σιδηροδρομικών δικτυώσεων και να διασφαλιστούν στα πλαίσια της Πολεοδόμησης της περιοχής.

Σε επόμενη φάση η ΔΡΟΜΟΣ στα πλαίσια καθηκόντων Τεχνικού Συμβούλου για τα Μεγάλα Συγκοινωνιακά Έργα της Αττικής προχώρησε στο σχεδιασμό του ΣΚΑ σε στάδιο προωθημένης προμελέτης, προκειμένου να καθοριστούν με ακρίβεια οι δεσμεύσεις και οι υποχρεωτικές αλληλεξαρτήσεις με το έργο της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας – Σταυρού – Α/Δ Σπάτων. Στο στάδιο αυτό καθορίστηκαν οι γεωμετρικές υποχρεώσεις αναφορικά με την είσοδο και έξοδο των σιδηροδρομικών δικτυώσεων από την μεσαία νησίδα της Ελεύθερης Λεωφόρου καθώς και η οριζοντιογραφική και υψομετρική διάταξη των τεχνικών γεφύρωσης της Λεωφόρου από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι υποχρεώσεις αυτές ενσωματώθηκαν στην Μελέτη Δημοπράτησης του έργου και αποτέλεσαν δεσμεύσεις για τον ανάδοχο της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου (Κοινοπραξία Αττική Οδός).

Η ΔΡΟΜΟΣ μετά από διαγωνισμό μεταξύ έξι προεπιλεγμένων γραφείων προκρίθηκε για την ανάληψη του έργου πλήρους σχεδιασμού του ΣΚΑ για λογαριασμό του ΟΣΕ και της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. Παράλληλα η ΔΡΟΜΟΣ ανέλαβε με ανάθεση από την «Κοινοπραξία Αττική Οδός» την πλήρη μελέτη του οδικού έργου της Γεωγραφικής Ενότητας Α7 της Αττικής Οδού, στην οποία υπάρχει η πλήρης αλληλεξάρτηση των σχεδιασμών του οδικού και σιδηροδρομικού έργου.

Το έργο μελετήθηκε σε όλα του τα στάδια από την προκαταρκτική μελέτη μέχρι και την Οριστική Μελέτη και την Μελέτη Εφαρμογής (Μελέτη Στρώσης Γραμμής), ξεχωριστά με κάθε μία από τις φάσεις ανάπτυξης του έργου, αλλά και για κάθε μία από τις εργολαβίες στις οποίες ορίστηκε η Α΄ φάση ανάπτυξης.

Ο σχεδιασμός του έργου περιέλαβε και τον λειτουργικό σχεδιασμό των κτιρίων του σιδηροδρομικού σταθμού και των άλλων εγκαταστάσεων (εμπορικές δραστηριότητες, ξενοδοχείο κλπ) μέχρι και το επίπεδο της αρχιτεκτονικής προμελέτης. Παράλληλα έγινε και ο λειτουργικός και γεωμετρικός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 3.000 οχημάτων, καθώς επίσης και ο λειτουργικός και γεωμετρικός σχεδιασμός του οδικού συστήματος πρόσβασης και της σύνδεσης με τους αυτοκινητοδρόμους Ε75 και Αττικής Οδού. Στο σχεδιασμό αυτό συμπεριλήφθηκαν  το σύστημα των παραπλεύρων οδών του αυτοκινητοδρόμου, καθώς και το βασικό αρτηριακό δίκτυο του Δήμου Αχαρνών, που θα εξυπηρετεί το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Επιπρόσθετα μελετήθηκαν από την ΔΡΟΜΟΣ το σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων και ο σχεδιασμός των απαραίτητων παραλλαγών του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου, για την εξυπηρέτηση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στις διάφορες κατασκευαστικές φάσεις. Τέλος εκπονήθηκε η πλήρης Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση την οποία αδειοδοτήθηκε η κατασκευή του έργου. Ήδη το έργο αυτό υλοποιήθηκε, με δύο σε εξέλιξη εργολαβίες των σιδηροδρομικών έργων στο χώρο του ΣΚΑ, πέραν του έργου που εκτελέσθηκε από την Κοινοπραξία της Αττικής Οδού, σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΡΟΜΟΣ.

Η Οριστική Μελέτη της Β’ Φάσης Λειτουργίας του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), πέραν του σιδηροδρομικού έργου, συμπεριλαμβάνει και μελέτη συστήματος ανισόπεδων οδικών κόμβων και διαβάσεων, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του υφιστάμενου και προγραμματιζόμενου οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του ΣΚΑ.

Συνολικό μήκος της πλήρους μελέτης γεωμετρικού σχεδιασμού του σιδηροδρομικού δικτύου : 56,5 χλμ.